Kohti kestävän kulutuksen kesää!

Aterimilla on Euroopassa noin 1,5 miljardin euron markkina. Volyymit ovat isoja ja markkina kasvava. On aidosti merkityksellistä, millaisia valintoja kuluttajat ympäri maailmaa tekevät ja millaisia tuoteratkaisuja valmistajat markkinoiden tarpeisiin tuovat.

Vuonna 2020 perustettu Nature Line Cutlery Oy valmistaa Pohjois-Karjalan Outokummussa vuosittain noin 200 miljoonaa kestoaterinta. Kotimaan lisäksi ateriamme myydään yli 20 maassa.

Nature Line on suomalainen yritys, joka on sitoutunut kestävän kehityksen innovatiiviseen ja kasvavaan aterinliiketoimintaan. Kesäpöytä on katettu kestävästi ja pestävästi – tervetuloa mukaan!

Käytettävyyttä kömpelön sijaan

Nature Line Cutlery Oy syntyi liiketoimintakaupan myötä vuonna 2020, kun kertakäyttöisiä aterimia ja juomalaseja jo 1960-luvulta lähtien valmistanut Akvila luopui aterinliiketoiminnoista. Ajalle tyypillisesti Akvila oli valmistanut kertakäyttöaterimia polystyreenistä. Muistammehan ne valkoiset muoviset aterimet, joilla tomaatin leikkaaminen tai pihvin palastelu oli lähinnä mahdotonta.

Vuoden 2017 vaiheilla oli nähtävissä, että EU tulee ankarasti suitsimaan muovin käyttöä ja kertakäyttökulttuuria. Perustelut olivat vahvat: globaali muoviroskaongelma kasvoi räjähdysmäisesti, pelkästään merenrannoilta löytyvistä roskista noin 80 prosenttia oli muovia. Muovituotteiden kulutusta rajoittava direktiivi nähtiin tehokkaana työkaluna vähentää roskaantumista, edistää kiertotaloutta ja vaikuttaa positiivisesti ihmisten terveyteen.  

”Nature Linen aterimet ovat osa nautinnollista ruokailua: hyvät kädessä, mukavan tuntuiset suussa ilman maku- tai hajuhaittoja”

SUP-direktiivi (single-use plastics) astui voimaan heinäkuussa 2021. Ympäristö kiittää kertakäyttöisyyden vaihtumisesta kestokulutukseen. Niin kiittää nyt myös ateriointihetkeään arvostava kuluttaja – kömpelöiden kertakäyttöaterimien sijasta aterinten käytettävyydestä tuli kilpailuvaltti. Muotoilun ja raaka-aineen ansiosta Nature Linen aterimet ovat osa nautinnollista ruokailua: hyvät kädessä, mukavan tuntuiset suussa ilman maku- tai hajuhaittoja.

Metsä vastasi huutoon

”Puukuitukomposiitit valtaavat alaa muovilta.” Metsäteollisuudessa oli tehty jo vuosia innovatiivista työtä uusien materiaalien, sivuvirtojen hyödyntämisen ja uudenlaisten käyttökohteiden löytämiseksi. Metsään huusimme mekin, metsä myös vastasi.

Nature Linen kestoaterimet valmistetaan UPM:n puukuitukomposiitista. Raaka-aine on suomalaisilta sahoilta ja selluntuotannosta syntyvää sivuvirtaa.  Patentoitu ja 100-prosenttisesti puupohjainen materiaali on valmistettu PEFC-sertifioidusta havupuukuidusta ja mäntyöljypohjaisesta ISCC+-sertifioidusta uusiutuvasta polypropeenista. CO2-vaikutukseltaan maksimaalisen vähäinen valmistusmateriaali on kestävää ja tiukimmatkin elintarviketurvallisuuden standardit täyttävää.

Raaka-aine ja valmistusteknologiamme on kokonaisuus, jonka kehittämistyö jatkuu. Nature Linella on UPM:n kanssa aidosti symbioottinen tuotekehitys, markkinaymmärrys, analysointi, tutkimus ja testaus. Se on yhteistyötä paremman huomisen puolesta.

Kestävää kuluttamista

Suomalaisessa mediassa SUP-direktiivistä – kansankielellä pillidirektiivistä – on uutisoitu varsin ahkerasti. ”Kesä, kärpäset ja kertakäyttökattaus piknik-korissa. Yksi näistä on pian poissa, sillä Suomessa eletään nyt viimeistä kertakäyttökesää.” Näin uutisoi Yle kesäkuun lopulla vuonna 2021.

Kertakäyttökesä on toden totta mennyttä aikaa. Nyt käsillä on aurinkoinen kestokäyttökesä! Nature Linen kestoaterimissa materiaalissa ja muotoilussa ollaan jo lähellä teräksisiä aterimia. Aterimiamme voi käyttää uudelleen jopa satoja kertoja, ja ne voi pestä tavallisen astianpesukoneen normaaliohjelmassa muiden astioiden kanssa.

”Viestinnässä ja luotettavan tiedon jakamisessa meillä valmistajilla on paljon tehtävää”

Kuluttajat ovat periaatteessa yhä tietoisempia valintojensa ympäristövaikutuksista. Periaatteellinen tietoisuus ei kuitenkaan läheskään aina johda konkreettisiin kestäviin valintoihin. Eittämättä iso merkitys on sillä, että uskomattoman mielikuvituksellisia muotoja saava eko-, bio-, biohajoava-, kompostoituva-, kestävä-, hiilineutraali- ja ties mikä ekotekoviestintä hämmentää. Viherpesun peikko vaanii. Viestinnässä ja luotettavan tiedon jakamisessa myös meillä vastuullisena valmistajana on paljon tehtävää. Tätä tavoitetta tukevat myös EU:n tuoreimmat direktiivit viherpesun lopettamiseksi ja kuluttajien harhaanjohtamisen estämiseksi.


Petteri Vilkman

Kirjoittaja on Nature Line Cutlery Oy:n myyntijohtaja, joka on ylpeä siitä, että maailman vastuullisimmat kestokulutusaterimet valmistetaan Outokummussa.